SAV: Poľská národná banka vydala pamätnú mincu na počesť Slovákov

28.06.2024 Celý región

Bratislava 28. júna (TASR) - Poľská národná banka (NBP) vydala pamätnú mincu, ktorá vzdáva hold príslušníkom slovenskej menšiny v Poľsku. TASR o tom informuje na základe piatkovej tlačovej správy Referátu pre komunikáciu a médiá Slovenskej akadémie vied (SAV).

Banka mincu vydala ako zberateľskú s nominálnou hodnotou 10 poľských zlotých (2,32 eur). Je vyrobená zo striebra, má priemer 32 milimetrov a hmotnosť 14,14 gramov. Do obehu vstúpila 12. júna, uvádza NBP v materiáli prístupnom na svojej oficiálnej webovej stránke.

Ide o prvú podobnú mincu, ktorá poľskej verejnosti pripomína prítomnosť slovenskej národnostnej menšiny, uviedla SAV. Vyrazilo sa 10.000 kusov a je možné ju zakúpiť vo všetkých okresných pobočkách NBP alebo v jej internetovom obchode.

Projekt bol realizovaný v spolupráci medzi Veľvyslanectvom Slovenskej republiky v Poľsku, Ústavom politických vied SAV, v.v.i. a Múzeom Varšavského povstania. Ústav politických vied SAV, v.v.i. poskytol expertnú pomoc v súvislosti s výberom motívov a prípravou odborného textu do brožúry.

Na zadnej strane mince je zobrazená socha "Človek a vesmír" od akademického sochára Ludwika Korkoša (1928-1992), ktorý pochádzal z obce Čierna Hora (Czarna Góra) v poľskej časti Spiša, neďaleko hraníc so SR.

Na prednej strane je pohľad na Babiu horu z hornooravskej obce Jablonka, jedného z centier slovenskej národnostnej menšiny v Poľsku. "Doplnený je siluetami osôb znázorňujúcimi komunitu ako celok a predovšetkým ramennou páskou členov Čaty 535 Slovákov Domácej armády bojujúcich vo Varšavskom povstaní v roku 1944," dodal Juraj Marušiak, riaditeľ Ústavu politických vied SAV, v.v.i.

Slovenská menšina sa historicky sformovala na hornej Orave a na severnom Spiši - v regiónoch, ktoré sa v roku 1920 v dôsledku zmien štátnych hraníc stali súčasťou novovzniknutej Poľskej republiky.

"Časť obyvateľov týchto regiónov si udržala slovenské povedomie do súčasnosti. Ďalšia časť príslušníkov tejto menšiny sa sformovala na prelome 19. a 20. storočia vo Varšave. Viacerí jej príslušníci sa zúčastnili na odboji proti nacistickému Nemecku," povedal Marušiak.
 

Vyberte región